את העובדים העצמאיים ניתן לחלק 2: עובדים אשר מרוויחים סכומים גדולים הנעים בין עשרות אלפי שקלים למיליוני שקלים בשנה, ועובדים המרוויחים בין מאות שקלים לאלפי שקלים בשנה. בשני המקרים עליהם להתנהל בשקיפות מול רשויות המס בכל אשר נוגע לתזרים המזומנים. בעל עסק המרוויח סכומים גדולים יכול להרשות לעצמו להעסיק יועץ פיננסי ורואה חשבון. אבל עצמאי המרוויח סכומים קטנים צריך לעמוד לבד מול הגופים הרלוונטיים.
להיות עצמאי ולהתנהל כמו שכיר
הבירוקרטיה הכלכלית איתה צריך להתמודד העצמאי עלולה להוציא לו את החשק מלהיות עצמאי עד כדי כך שהוא ירצה לשוב להיות שכיר. זה לא קל לעמוד מול כל הגופים ולדעת כמה מס ומע"מ צריך לשלם. אבל אין זה אומר שעצמאי לא יכול ליהנות משני העולמות. כלומר להיות עצמאי ובמקביל להתנהל מול הגופים כאילו היה שכיר. שירות זה ניקרא שירות הוצאת חשבונית או הפקת חשבונית מס. כאמור, כל מה שצריך לעשות הוא להעביר את ההכנסות דרך רואה החשבון בתמורה לתשלום צנוע, לרוב אחוז מסוים מההכנסות באותו חודש, והוא יפיק לכם תלוש משכורת כאילו הייתם שכירים. כך לא תצטרכו לבצע חישובי מס אינסופיים ולבלות שעות במשרדי מס הכנסה.
למי זה יעיל?
במשק קיימים עובדים פרילנסרים במספר תחומים. התחום הנפוץ ביותר הוא תחום השיווק והעיתונות. פעמים רבות כתבים מקבלים תשלום פר כתבה או מאמר. כלומר ללא משוכרת קבועה. כדי לחסוך את כאב הראש של תיאום מס, אפשר פשוט להעביר את התשלום דרך רואה החשבון ולקבל בתמורה תלוש משכורת. כמו כן, שירות זה יעיל במיוחד למי שנוהג לעשות עבודות חד פעמיות לעיתים רחוקות – ניתן פשוט לתת לרואה החשבון לטפל בבעיה במקום לשבור את הראש מה ולחשוב מה עושים. הרי האדם הפשוט, לרוב אינו מעודכן בכל מה שעליו לעשות בנושא הזה ולפעמים הוא עלול לאבד כסף תוך כדי התהלך. כסף שמגיע לו.
חשוב לדעת
ההסדר בין רואה החשבון ללקוחו בשירות הוצאת חשבונית אינו הופך את העובד לשכיר של רואה החשבון. לכן לא אל תצפו לקבל ממנו תשלום בעבור ביטוח לאומי או פנסיה. פרילנסר יישאר פרילנסר בדיוק עם אותם התנאים. שירות הוצאת חשבונית לשכיר נועד להקל על חייו של העצמאי ולא לשפר את תנאיו כעובד. לכן, בעת החתימה עם ההסכם מול רואה החשבון, חשוב שעניין זה יהיה ברור ומוסכם על שני הצדדים. המעביד של הלקוח נשאר אותו מעביד ממנו מגיע התשלום.